Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه سال هاست مکاتب غربی، مبانی خود را به نام علوم انسانی به خورد جهان می‌دهند، از نبود حمایت‌های لازم از تولید و ارائه علوم انسانی اسلامی انتقاد کرد و گفت: با وجود منابع غنی بومی در حوزه علوم انسانی، دانشگاه‌های ما در این حوزه به جای تولید علم، مشغول تولید مثل فکری هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش گروه استانی خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، حسن رحیمپور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، در جمع رتبه‌های برتر آزمون سراسری در مجتمع سپید مشهد به نخبگان جوان گفت: مسأله اصلی، نوع نگاه شما به آینده، خود، جامعه، موانع پیش رویتان و آیینی است که برای سبک زندگی به آن معتقد هستید.


نخبگی؛ فرصتی برای خدمت یا بهره برداری‌های شخصی و غریزی؟

وی افزود: در عین ارزش و اهمیتی که نخبگان دارند، خطرات و آفاتی همچون خود نقطه بینی، خودمرکز بینی و تفرعون نخبگانی آنان را تهدید می‌کند؛ شما در آینده هر چه جلوتر می‌روید، متوجه می‌شوید تصوری که از علوم انسانی داشتید، واقع بینانه نبوده است لذا دو گروه می‌شوید؛ عده‌ای به این نتیجه می‌رسید که باید از فرصت نخبگی استفاده کرده، بار خود را ببندید و دنبال شهرت و درآمد بیشتر باشید که این بلا بر سر ۹۰ درصد از فارغ التحصیلان می‌آید و طبیعی و غریزی بوده لذا قابل ارزش گذاری معنوی و انسانی نیست.

رحیم پور ازغدی ادامه داد: گروه دوم، اقلیتی هستند که یک گام از غریزه جلوتر رفته و به جای منافع، بر اساس عقایدشان تصمیم می‌گیرند البته این دو تیپ مواجهه را هم در حوزه و هم در بازار، سیاست و... شاهد هستیم و مختص دانشگاهیان نیست؛ سکولاریست‌های ریش دار کم نداریم که جداگانه مسلمان هستند و جداگانه دانشجو، بازاری یا سیاست مدار. اصولا افراد مدعی ارزشی و آرمانگرابودن زیاد داریم، اما سر دوراهی‌ها که می‌رسیم اکثرا غریزی تصمیم می‌گیرند و منافعشان را به آرمان‌ها ترجیح می‌دهند در حالی که رسیدن به هدف، متفاوت از خواستن هدف بوده و نیازمند هزینه دادن و مبارزه با موانع است.

مکاتب غربی، مبانی خود را به نام علوم انسانی عرضه می‌کنند/ برای ورود به علوم انسانی باید از مارکس، فروید و داورین اذن دخول گرفت


این استاد دانشگاه در ادامه سخنان خود به مشخص نبودن تعریف علم و مرز علوم انسانی اشاره و اظهار کرد: نه انسان و نه علم در غرب، تعریف مشخص و واحدی ندارند؛ تا اواخر قرن ۲۰ هر چه قابل تجربه بود، علم محسوب می‌شد، اما اکنون معتقدند ذهنیت و پیش فرض، مقدم بر تجربه است و هرچه قابل فرض باشد جزو علوم قرار می‌گیرد؛ مسلم است که با وجود این سردرگمی، نمی‌توان درباره شناخت انسان و علوم انسانی، عالمانه نظریه پردازی کرد.

وی با اشاره به اینکه تعریف علوم انسانی بدون تعریف انسان امکان ندارد، افزود: در تعریف اولیه، علومی که درباره فعل ارادی انسان صحبت می‌کنند، علوم انسانی نامیده می‌شوند، اما در همان ابتدای تعریف علوم انسانی به ده‌ها مشکل و تضاد برمی خوریم چرا که طی قرون اخیر، مغالطات ایدئولوژیک در دل مطالعات علوم انسانی نفوذ و حتی به عنوان پیش فرض پذیرفته شده است به حدی که برای ورود به علوم انسانی باید از مارکس، فروید و داورین اذن دخول گرفت.

رحیمپور ازغدی تصریح کرد: امروزه باید گفت علوم انسانی، نه موضوعات مختلف بلکه مکاتب مختلف دارد که هر یک مبانی و معرفت شناسی‌های خاص خود را به نام علوم انسانی عرضه می‌کنند؛ از مارکسیسم تا داروینیسم و فرویدیسم، نام همه مکاتب به «ایسم» ختم می‌شود در حالی که به ادعای خودشان علم نباید ایدئولوژیک باشد و شرقی و غربی یا این کشور و آن کشور داشته باشد؛ به عنوان مثال اگر جامعه شناسی علم است، چرا در فرانسه، آلمان و امریکا کاملا متفاوت است؟. حقوق بشر نیز مطابق شناخت‌ها و برداشت‌های ناقص و مغرضانه خودشان از انسان و حقوق، نوشته شده و دو سه رشته جامعه شناسی درست کرده اند تا به غلط ثابت کنند برخی نژاد‌های بشر برتری دارند.

درک صحیح نقل، بدون عقل ممکن نیست
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه همه ایدئولوژی‌های مدرن در قالب علوم انسانی حرفشان را زده و در کنار چند گزاره عقلی و تجربی، ادعا‌هایی که نه با عقل و نه تجربه قابل اثبات است را مطرح کرده اند، افزود: در این میان برخی تصور می‌کنند معرفت شناسی اسلامی به معنای تعطیل کردن عقل و تجربه و صرفا استناد به آیات و احادیث است در حالی که اصولا بدون استفاده از عقل نمی‌توان آیات و روایات را درک کرد. همچنین به رغم نگاه سایر مکاتب که انسان را تک ساحتی می‌بینند، اسلام به همه ابعاد وجودی انسان توجه دارد.

در جمهوری اسلامی هم ناچار به تقیه هستیم
وی ضمن تأکید بر ضرورت تولید علم و نگارش پایان نامه‌های به دور از تقلید و تکرار یادآور شد: از آنجا که اغلب بدون تفکر، درس می‌خوانیم، تجربه زده شده ایم و بدون فکر و دقت، فقط ترجمه می‌کنیم؛ کتبی که در ایران در حوزه علوم انسانی ترجمه می‌شود، گزینشی بوده و کتاب‌های بسیاری که در همان کشور‌ها برخلاف این کتب ترجمه شده، نوشته شده است، ترجمه نمی‌شود. متأسفانه در جمهوری اسلامی هم باید تقیه کنیم چراکه به عنوان مثال در مقاطع تحصیلات تکمیلی، تا یک سری نظریه‌های خاص غربی را در پایان نامه اثبات نکنیم، نمی‌گذارند درجه علمی مد نظر را کسب کنیم.

رحیمپور ازغدی با اشاره به ترور علامه مطهری، دکتر بهشتی، مفتح و... به عنوان چهره‌های روشنفکر با تقوا که تولید فکر و علم داشتند، خطاب به نخبگان علوم انسانی افزود: این در حالی است که در همان ابتدای انقلاب اسلامی، روحانیان متحجر زیادی وجود داشتند که نه تقوا داشتند و نه سواد و دشمن کاری به آن‌ها نداشت. این ترور‌ها در دهه ۸۰، به فضای دانشگاه و نخبگان علوم هسته‌ای همچون شهید شهریاری که خط «ما نمی‌توانیم» را شکسته بودند، رسید و حالا اگر شما خطوط قرمز علوم انسانی را بشکنید، سراغ شما می‌آیند.

تمدن سازی کار علوم انسانی است/ مافیای موجود، مانع ورود منابع اسلامی علوم انسانی به سیستم آموزشی می‌شود
این استاد دانشگاه با تأکید براینکه تمدن سازی کار علوم انسانی است و بقیه علوم، صرفا ابزارسازی می‌کنند، اضافه کرد: باید روزی برسد که اساتید علوم انسانی را هدف ترور‌های دشمن قرار گیرند چراکه این اساتید و پایان نامه‌های علوم انسانی است که می‌تواند سبک زندگی جامعه را تغییر دهد؛ اگر ترور شدید بدانید وجودتان مؤثر و مفید بوده که دشمن را به هراس و مقابله واداشته است.

وی به دانشجویان نخبه خاطرنشان کرد: در علوم انسانی نمی‌توانید به این سطح از رشد و اثرگذاری برسید مگر با مطالعات وسیع و عدم اکتفا به کتاب درسی رایج؛ متأسفانه مافیای خطرناکی داریم که مانع ورود کتب تولید شده در حوزه علوم اسلامی به سیستم آموزشی می‌شود و هنوز شرایط به گونه‌ای است که اگر به منابع اروپایی و امریکایی رفرنس دهیم، علمی محسوب می‌شود.

رحیمپور ازغدی درباره روند شکل گیری علوم مختلف تصریح کرد: هر رشته علمی در هر جامعه‌ای پا نمی‌گیرد بلکه حکومت‌ها متناسب با نیازشان از هر دانشی حمایت کنند رشد می‌کند و به رغم تصور عموم، اینگونه نیست که در برهه‌ای دانشمندان دور هم نشسته و یک رشته را کشف کرده باشند. فوکو در این باره می‌گوید: «نیاز‌های یک جامعه، رژیم سیاسی، شرایط، فرصت‌ها و تهدید‌ها باعث می‌شود حاکمان روی چند رشته تمرکز کرده و آن‌ها را پیش ببرند».

از علوم انسانی بت نسازید
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از دانشجویان علوم انسانی خواست این علوم را برای خود بت نساخته و همواره با دید منتقدانه و ذهنی پر از سؤال با آن مواجه شوند؛ آزاداندیش و اهل تفکر بوده و به آنچه در کلاس درس می‌شنوند تعبد و تعصب نداشته باشند (نه له و نه علیه). همچنین ضمن تحصیل، آثار شهید مطهری و علامه مصباح یزدی را مطالعه کنند تا با روش اندیشیدن در حوزه‌های مختلف علوم انسانی و روش فهم از قرآن و سنت آشنا شوند.

تولید مثل به جای تولید علم
وی با بیان اینکه در حال حاضر علوم انسانی در کشور ما، تقلیدی است نه عقلی، افزود: با وجود منابع غنی بومی در حوزه علوم انسانی، دانشگاه‌های ما در این حوزه، به جای تولید علم، مشغول تولید مثل فکری هستند که علت آن از یک سو سیطره غربزدگی و از سوی دیگر، عدم رعایت ملاحظات آکادمیک برای نظریه پردازی از سوی اندیشمندان بومی است.

رحیمپور ازغدی با اشاره به تنگ بودن عرصه برای حضور فعالان حوزه علوم انسانی اسلامی با برچسب‌هایی همچون بی سوادی و نظرات فاشیستی و...، خاطرنشان کرد: موضوع دین و موضوع علوم انسانی، انسان است بنابراین اگر هرگاه انسان را موجودی ابدی بدانیم، علوم مربوط به انسان، اسلامی خواهد بود.

مراقب باشید کلاهتان را به نام علم برندارند
وی با تأکید براینکه نقد علم به معنای کوبیدن آن نیست بلکه ماندگاری و گسترش علم، مرهون نقد می‌باشد، به نخبگان جوان توصیه کرد: بدبین نه، اما هشیار باشید؛ چیزی به نام علم مطلق که منسجم و اثبات شده باشد نیست؛ علم یعنی مدعیان علم؛ حواستان به مرز علم و غیرعلم باشد؛ هرچه به اسم علم به خوردتان می‌دهند، باید دلیل داشته باشد. مراقب باشید کلاهتان را به نام علم برندارند؛ آنچه اکنون به عنوان علم مطرح است، با آنچه ۵۰ سال پیش به نام علم وجود داشت، اصلا قابل جمع نیست، زیرا سیر پیشرفت علم، یک سیر خطی نبوده و ترکیبی از برهان و استدلال‌های درست و نادرست و گزاره‌های علمی، آکادمیک و ایدئولوژیک است که خود آن ایدئولوژی‌ها با هم سازگاری ندارند. 

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: رحیم پور ازغدی علوم انسانی نخبگی شورای عالی انقلاب فرهنگی خود را به نام علوم انسانی حوزه علوم انسانی حوزه علوم جای تولید دانشگاه ها نام علم تولید مثل تولید علم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۳۹۱۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیانیه وزارت علوم در حمایت از دانشگاهیان آمریکایی و اروپایی

وزارت علوم با صدور بیانیه‌ای ضمن محکومیت جنایات وحشیانه رژیم کودک‌کش صهیونیستی از مدیران جوامع علمی خواست که به حق آزادی بیان در دانشگاه‌ها احترام بگذارند و از ورود نیروهای امنیتی به دانشگاه‌ها جلوگیری کنند. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در محکومیت اقدامات دولت‌های غربی علیه جوامع علمی ضد صهیونیست و حمایت از حرکات آزادی‌خواهانه اساتید و دانشجویان دانشگاه‌های آمریکایی و اروپایی بیانیه‌ای صادر کرد.

بیداری دانشگاهیان آمریکا حاصل رسوایی رژیم صهیونیستی است

متن بیانیه به شرح زیر است:

مردم ستمدیده‌ی فلسطین بیش از شصت سال است که بدترین نوع تروریسم را تجربه میکنند. آیا در دنیای امروز، قساوت دیگری را در این حجم و ابعاد و با این تداوم زمانی می‌شناسید‌؟ به گلوله بستن بانویی در وسط خیابان فقط به جرم اعتراض به سربازِ تا دندان مسلّح، اگر تروریسم نیست پس چیست؟ این بربریّت چون توسّط نیروی نظامی یک دولت اشغالگر انجام میشود، نباید افراطی‌گری خوانده شود؟ یا شاید این تصاویر فقط به این علّت که شصت سال مکرّراً از صفحه‌ی تلویزیون‌ها دیده شده، دیگر نباید وجدان ما را تحریک کند.

جوانان عزیز! من امید دارم که شما در حال یا آینده، این ذهنیّت آلوده به تزویر را تغییر دهید؛ ذهنیّتی که هنرش پنهان کردن اهداف دور و آراستن اغراض موذیانه است. رنج‌های امروز اگر مایه‌ی ساختن فردایی بهتر و ایمن‌تر نشود، فقط به خاطره‌هایی تلخ و بی‌ثمر فرو خواهد کاست. من ایمان دارم که تنها شما جوانهایید که با درس گرفتن از ناملایمات امروز، قادر خواهید بود راه‌هایی نو برای ساخت آینده بیابید و سدّ بیراهه‌هایی شوید که غرب را به نقطه‌ی کنونی رسانده است. (فرازهایی از نامه امام خامنه‌ای به عموم جوانان در کشورهای غربی‌)"

ملت مظلوم و مقتدر فلسطین بیش از 7 دهه تحت اشغالگری رژیم صهیونیستی اسرائیل قرار داشته و از حق مسلم حیات در سرزمین خودشان محروم شده اند.

در 7 اکتبر 2024 عملیات طوفان الاقصی توسط نیروی مردمی حماس برای دفاع از سرزمین فلسطین در مقابل سالها ظلم و اشغالگری صهیونیست‌ها صورت گرفت. رژیم کودک کش اسرائیل به دلیل عجز و ناتوانی در مقابله نظامی با نیروهای جبهه مقاومت، به تداوم ظلم و آدم کشی در غزه به ویژه حمله به مراکز آموزشی و بهداشتی و حمله به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در سوریه و شهادت رساندن دیپلمات‌های کشورمان پرداخت.

در این مدت بیش از 35 هزار نفر از مردم بیگناه غزه به ویژه زنان و کودکان به دست رژیم غاصب به طرز فجیعی قتل عام شده اند. این حجم کشتار، دل ملت‌های آزاده را در کل جهان به درد آورده و حرکت‌های مردمی در دفاع از ملت مظلوم فلسطین را شکل داده است.

غربی‌ها و طرفداران صهیونیست‌ها با حقیقتی عریان روبرو شده‌اند؛ آحاد ملت‌ها در غرب و آمریکا انگشت به دهان مانده‌اند؛ بازداشت و دستگیری قریب به 2500 دانشجو و استاد در دانشگاه‌های کلمبیا، بوستون، لس‌آنجلس، آستین، تگزاس، ییل، نیویورک، ماساچوست، اموری، هاروارد، براون، میشیگان، مینه‌سوتا، برکلی و ده‌ها دانشگاه دیگر با ورود خشن پلیس و استفاده از گاز اشک‌آور تنها به جرم فریاد علیه نسل‌کشی صهیونیست‌ها در قتل عام 35 هزار فلسطینی بیگناه که قریب به 15 هزار تن از آنها کودکانی‌اند که الفبای زندگی را تجربه نکرده‌اند؛ رخدادی که ذهنیت و تصویر دموکراسی در غرب را همچون تبلی توخالی در برابر افکار عمومی به لرزه انداخت و زنجیره اعتراضات فراگیری را علیه حمایت‌های بی چون و چرای متحدان این رژیم کودک‌کش در جوامع علمی ایجاد کرد.

اکنون موجی جدیدی از بیداری در وجدان انسان‌ها به ویژه دانشگاهیان در سراسر دنیا آغاز شده که نوید دهنده حرکت و نهضتی پایدار و مداوم در احقاق حق ملت مظلوم فلسطین می باشد. دانشگاهیان در سراسر دنیا به ویژه کشورهای آمریکایی و غربی بر اساس دفاع از انسانیت و حقوق بشر، جنبش های بشردوستانه به راه انداخته اند و موجی از حمایت و پشتیبانی از مردم مظلوم غزه به راه انداخته اند.

ضمن حمد خداوند و سپاس از دانشگاهیان در سراسر دنیا به ویژه دانشگاهیان عزیزی که در دل کشورهای مدعی حقوق بشر، بر اساس مسئولیت و وظیفه انسانی و احترام به حق حیات یک ملت و با آگاهی و شجاعت با شکل دادن تجمعات متعدد در دانشگاه‌ها خواهان پایان دادن به ظلم و تجاوز در سرزمین های اشغالی و احقاق حق ملت مظلوم فلسطین هستند، اعلام می داریم تا پایان دادن این اشغالگری و محکومیت رژیم صهیونیستی این حرکت را ادامه دهید.

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ضمن محکومیت جنایات وحشیانه و ددمنشانه رژیم کودک‌کش صهیونیستی و محکوم کردن برخوردهای امنیتی با دانشجویان و اساتید، از مدیران جوامع علمی و نهادهای مرتبط در کشورهای اروپایی و آمریکایی درخواست می‌نماید، به حق آزادی بیان در دانشگاه‌ها احترام بگذارند و از ورود نیروهای امنیتی به دانشگاه‌ها برای سرکوب دانشگاهیان جلوگیری کنند. به امید پیروزی نهایی ملت فلسطین و اقامه نماز در قدس شریف ان‌شاءالله»

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کمبود نیروی انسانی ماندگار چالش اصلی بهداشت ودرمان هرمزگان
  • فیلم‌های سیاه ما با فیلم‌های سیاه آمریکایی تفاوت‌هایی دارد
  • بیانیه وزارت علوم در حمایت از دانشگاهیان آمریکایی و اروپایی
  • کلنگ خوابگاه متأهلی در دانشگاه کاشان به زمین زده شد
  • کتاب «اسلام و مبانی حقوق بشر» نقد و بررسی می شود
  • ضرورت مشارکت ذینفعان حوزه علوم انسانی در تدوین سیاست‌ها
  • نشریات دانشجویی روایتگر صادق جنبش‌های دانشگاه‌های غربی از وضعیت غزه باشند
  • بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی
  • برگزاری دوره آموزشی آشنایی با مبانی فکری اسلام ناب و انقلاب اسلامی
  • اینجا آمریکاست و آنهایی که در سمت درست تاریخ ایستاده‌اند